За първи път от началото на бомбардировките в Сирия - удари нанесоха руски бойни кораби. Те са изстреляли ракети по позиции на ислямистите от Каспийско море през териториите на Иран и Ирак.

Четири бойни кораба са изстреляли общо 26 крилати ракети с висока прецизност. Нападението беше извършено навръх рождения ден на Владимир Путин, който изрази благодарност на военния министър Шойгу за точността на ракетите и отличната работа на бойния флот.

„Проведохме тези стрелби от акваторията на Каспийско море, на разстояние от около 1500 километра от целите, поразихме всики набелязани цели. Това, разбира се, говори за добрата подготовка и за работата на военнопромишления комплекс и на личния състав”, заяви президентът Владимир Путин.

Държавният глава на Русия е наредил на министъра на отбраната да продължи сътрудничеството със Съединените щати, Турция, Саудитска Арабия, Иран и Ирак, съобщава Ройтерс, цитирайки руската агенция Интерфакс.

Тази нощ интензивни въздушни удари е имало в провинциите Идлиб и Хама. Идлиб почти изцяло е под контрола на сирийското кприло на Ал Кайда - Фронтът ан-Нусра и други ислямистки формации.

Западът критикува Русия за стратегията й да подкрепя армията на режима да прочистят Западна Сирия от всички бунтовнически сили.

„Ако Русия се фокусира повече върху подкрепата за Асад да остане на власт, отколкото върху борбата с "Ислямска държава", то това ще направи невъзможно намирането на политическо решение, тъй като ще провокира мобилизирането на все повече джихадисти, все повече разрушения, все повече бежанци и все повече разделение в Сирия”, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Руското министерство на отбраната реагира на критиките на САЩ към руската военновъздушна кампания в Сирия, като обвини американските ВВС, че самите те не винаги бомбардират обекти на джихадистката групировка "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Американските и други военновъздушни сили извършват удари вече от година, но ние имаме основания да предполагаме, че те далеч невинаги, и по-точно, много често нанасят удари не по терористични мишени", заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

Той каза това в коментар на изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър за руските атаки в Сирия.

Шефът на Пентагона за пореден път заяви, че руските въздушно-космически сили продължават да нанасят удари по цели, които не са на "Ислямска държава".

"Длъжни сме да кажем, че...това не е така. Ние удряме само по терористите", каза в отговор Конашенков.

Американската страна е отправила предложение на Москва за координиране на действията срещу „Ислямска държава” както в политически, така и във военен аспект, но отговор все още няма.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е предложил силите на сирийския президент Башар Асад да се обединят със Свободната сирийска армия в борбата срещу "Ислямска държава", е казал Путин на срещата с Шойгу, цитиран от Ройтерс и АФП.

Малко по-късно Оланд отрече да е предлагал съюз на сирийската умерена опозиция с армията на Башар Асад, а е напомнил на руския си колега необходимото присъствие на сирийската опозиция на преговорите за мир, заяви пред журналисти източник от обкръжението на френския президент, цитиран от Франс прес.

"Президентът говори за необходимото присъствие на сирийската опозиция на евентуални преговори. Останалото не е френска идея", уточни източникът. Оланд ще говори днес следобед пред Европейския парламент в Страсбург заедно с германския канцлер Ангела Меркел.