Руските ВВС са ударили още 10 позиции на „Ислямска държава” в Сирия, предаде Франс Прес. Най-малко петима цивилни са били убити при тези атаки, съобщиха от Комитетите за местна координация - мониторингова група, която съобщава за насилието в страната. Това предаде ДПА.

Ударени са били тренировъчен лагер, цех за колани с експлозиви, използвани от атентатори самоубийци, три оръжейни склада и четири командни центъра на „Ислямска държава”. По данни на руското министерство на отбраната всички цели са унищожени.

„Руската авиогрупа Хмеймим продължава да засилва въздушните удари с прецизни боеприпаси по обекти на международната терористична групировка ИДИЛ в Сирия. Денонощно със средствата за космическо, въздушно и други видове разузнаване се идентифицират нови цели в районите на бомбардировките, които след проверка се поразяват оперативно чрез удари на нашите самолети”, се споменава още в съобщението на министерството.

Междувременно стана ясно, че поне петима цивилни са загинали по време на руските въздушни удари. Подкрепяните от Запада сирийски опозиционни групировки твърдят, че в района на руските атаки няма присъствие на джихадисти от „Ислямска държава” (ИД) и на сирийския клон на Ал Каида „Джебхат ан Нусра” (Фронт на победата).

Четирима цивилни били убити при руски въздушни удари на пазар, близо до контролирания от „Ислямска държава” район Ахейрбат в източните покрайнини на друга централна сирийска провинция, Хама, съобщиха още Комитетите за местна координация.

От Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), потвърдиха за бомбардировки в Хомс и Хама. Според тях въздушните удари са били нанесени от руски военни самолети.

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" са започнали да евакуират близките и семействата си от сирийския град Рака в иракския Мосул, съобщават ливански издания.

Причината са руските бомбардировки.

Москва вече обяви, че няма да атакува бази на ИДИЛ в Ирак, тъй като няма мандат от властите в Багдад.