Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила опит на диверсионна група от Украйна да проникне в Крим през нощта срещу 8 август, при което е загинал един руски войник, предаде ТАСС.

На местопроизшествието са били намерени "20 самоделни взривни устройства със сумарна мощност 40 кг тротилов еквивалент, муниции и специални средства, противопехотни и магнитни мини, гранати и специални оръжия, които са на въоръжение в специалните подразделения на Въоръжените сили на Украйна".

В съобщението си руската служба посочва, че са задържани граждани на Украйна и Русия, които "са оказвали съдействие за подготовката на терористични актове" и че тези лица вече правят самопризнания.

"Един от организаторите на предотвратените терористични актове е Евгений Панов, роден през 1977 г., жител на украинската Запорожка област, сътрудник на Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, който също е задържан и прави признания", твърдят от руската ФСС.

Според службата с тези действия е била ликвидирана агентурна мрежа на украинското военно разузнаване на територията на Крим, съобщи ТАСС.

Реакциите

Нова среща за мирния процес в Украйна е безсмислена на фона на задържането в Крим на украински диверсанти, заяви руският президент Владимир Путин след среща в Москва с арменския му колега Серж Саркисян, предаде ТАСС.

Информацията за предотвратената дейност на украински диверсанти в Крим наистина е много тревожна, нашите спецслужби са предотвратили проникване на територията на Крим на диверсионно-разузнавателна група на украинското министерство на отбраната, каза Путин на пресконференция след срещата със Саркисян.

„Украйна играе опасна игра”, отбеляза Путин, цитиран от „Ройтерс”. Той нарече „глупав и престъпен” опита за диверсия на Украйна в Крим, чиято цел според него е да се отвлече вниманието от вътрешноукраинските проблеми.

Говорител на украинското военно разузнаване опроверга руските твърдения, че украински спецчасти са направили опит за проникване в Крим. "Това е невярна информация", каза той, цитиран от „Ройтерс”.

"Путин иска още война. Русия търси начини за ескалация на конфликта с Украйна, отчаяно търси с какво да провокира Украйна, изпробва реакцията на Запада", заяви Дмитро Кулеба, говорител на украинското външно министерство.

Украинският президент Петро Порошенко също определи като цинични обвиненията в тероризъм от страна на Русия.