Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване на четири зони за деескалация в Сирия и разполагане на наблюдатели в тях, съобщи Ройтерс.

Зоните ще включват – изцяло или частично – района Източна Гута край столицата Дамаск, провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия. Те ще са с мандат за шест месеца, който може да бъде удължен, се казва в обща декларация за тристранната среща в казахстанската столица Астана.

Целта на създаването на зоните е да се гарантира спазването на режима на прекратяването на бойните действия, териториалната цялост на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена борбата с тероризма, съобщи външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Наблюдателите ще са разположени в зони за сигурност по границите на зоните за деескалация. Мисията им ще е да предотвратяват сблъсъци между режима и опозиционните сили, както и всякакви нарушения на примирието.

Освен общата декларация, са приети и четири документа, които включват мандат за разполагане на наблюдателите, правила за използване на военна сила, ред за функциониране на контролно-пропускателните пунктове, както и създаване на съвместен координационен център за съгласуване на действията по контрола на деескалацията в зоните, съобщи ТАСС.

Договорени са границите на зоната за деескалация в западната провинция Идлиб, уточнява турската Анадолска агенция. Все още се обсъждало какви сили да бъдат разположени в тази провинция, която е под контрола на бунтовническа коалиция начело с бившия клон на „Ал Кайда“ – „Фронта Нусра“, добавя агенцията, цитирана от Ройтерс.

Нова среща за Сирия ще се състои в Астана в края на октомври, се казва в декларацията на трите страни.