Русия ще прекрати членството си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до края на настоящата година, заяви председателят на Комитета в Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков и ръководител на руската делегация в ПАСЕ.

Той направи изказването си след като ПАСЕ лиши Русия от правото на глас и участие в ръководните органи на асамблеята до април 2015 г.

„Ние информирахме нашите колеги, ръководството на ПАСЕ и ръководството на политическите групи, че ако на Русия бъдат иззети основни права, то руската делегация ще преустанвови участието си като минимум до края на 2015 г”, каза той.

Той нарече решението на ПАСЕ неадекватно, нанасящо сериозен удар на общоевропейския междупарламентарен диалог. Според него отсъствието на руската делегация превръща дебатите в организацията в празно упражнение.

За сметка на напускането си на ПАСЕ, Русия смята да засили ролята си в други организации като например Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочи Пушков.