Коментарите на британския министър на отбраната Майкъл Фалън, че Русия е заплаха за балтийските страни, излиза извън "дипломатическата етика", заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич на редовния брифинг, предаде Ройтерс.

Говорителят подчерта, че Москва ще намери начин да отговори на изявлението. Усилването на потенциала на НАТО в Прибалтика и в Източна Европа и ученията на алианса близо до руските граници не може да не предизвикват безпокойство, каза също Лукашевич, цитиран от ТАСС.

Налице е "реална и непосредствена опасност" Русия да повтори своите кампании в Крим и Украйна, за да дестабилизира държавите от бившия съветски блок, заяви британският министър на отбраната.

Майкъл Фалън каза още, че НАТО трябва да бъде готов за руската агресия срещу своите членове, включително Латвия, Литва и Естония. Той предупреди, че действията на Русия може да включват използването на нередовна войска, кибератаки и разпалване на напрежението чрез етническите руски малцинства.

Руското външно министерство разкритикува също така призивите на Украйна за разполагане в района на конфликта, включително на границата с Русия, на миротворци на ООН, които да наблюдават как се спазва режимът за спиране на огъня в Източна Украйна.

Той подчерта, че Киев носи отговорността за изпълнението на минските договорености, които предвиждат Киев да възстанови контрола над границата след произвеждане на местни избори в Донбас, съобщи ТАСС.