Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес резолюция, внесена от Малайзия, Холандия, Украйна и Австралия, чиято цел е да се потърси отговорност за предполагаемото унищожаване с ракета на малайзийския пътнически самолет над Украйна през 2014 г., предаде ДПА.

Според някои информации от вчера австралийският министър на външните работи Джули Бишъп настоява за единодушен вот в подкрепа на независим трибунал за свалянето на малайзийския пътнически самолет на 17 юли 2014 г.

Русия, която е член на съвета и има право на вето, каза, че ще блокира резолюцията за учредяването на подобен съд.

По думите на Бишъп евентуално вето на Москва би било отказ от правосъдие за 298-те души, които загинаха в катастрофата.

"Не можем да позволим вето в Съвета за сигурност на ООН да попречи на правосъдието", заяви тя за вестник "Сидни хералд". Бишъп вече е в Ню Йорк, за да лобира пред Русия и съюзниците й на закрити заседания преди вота в съвета.

Бишъп също така отхвърли коментарите на руския президент Владимир Путин, че е "преждевременно" и "контрапродуктивно" ООН да гласува за независим трибунал. Австралийската министърка е за приета единодушно резолюция, което изисква подкрепата на всичките 15 членки на съвета по време на гласуването.

Миналата седмица Русия представи в съвета своя проекторезолюция, в която нямаше призив да се създава трибунал. Внесеният за днешното гласуване документ съдържа елементи от руския, но в него се запазва искането за трибунала, което е основната пречка за Русия.

"Ще гласуваме против. Нямам никакво съмнение в това", заяви пред ТАСС в понеделник руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, отбелязва ДПА.

Искането за трибунал е продължение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която бе приета на 21 юли 2014 г. и в която се призоваваше за "пълно и независимо международно разследване" на свалянето на самолета.

  • Официален доклад: MH17 е бил свален над Украйна с руска ракета
  • Проруски сепаратисти осъзнават, че са свалили MH17 (ВИДЕО)
  • Малайзийският самолет се е оказал "не на точното място и в правилното време"
  • Последните останки на жертви от катастрофиралия в Украйна самолет пристигнаха в Холандия
  • Германия е знаела за рисковете в небето над Украйна
  • Нови свидетелства за гибелта на MH-17
  • Свидетел: Украинските ВВС свалиха малайзийския "Боинг"
  • 6 ковчега с останки на жертви от малайзийския самолет потеглиха за Холандия
  • Ексклузивно: Драматични кадри секунди след свалянето на малайзийския боинг
  • Започна операцията по събиране на останките на сваления MH17