Втори ден напрежение между Русия и Турция заради кризата със сваления руски самолет. Москва засилва военното си присъствие в Сирия и заплашва да накаже Анкара с икономически средства.

Турция пък обяви, че иска диалог, а не ескалация. Политически и бизнескръгове настояват президентът Ердоган да работи за деескалация на напрежението.

Експерти изчисляват потенциалните щети от скандала между Русия и Турция на 44 млрд. долара – загуби за туризма и за енергетиката (заради „Турски поток” и изгражданата от Русия атомна централна в южната ни съседка).

На фона на това, вторият пилот на сваления Су-24 е спасен и днес разказа своята версия за инцидента.

Руската реакция

Щурманът на сваления руски бомбардировач е спасен и вече е при колегите си във военно-въздушната база Хмеймим в Латакия. Междувременно президентът Владимир Путин издаде указ за удостояване със званието Герой на Русия на загиналия летец.

Вторият пилот капитан Константин Мурахтин поиска да остане в строя, за да отмъсти за загиналия си командир: „С нетърпение чакам да ме изпишат и да се върна в сторя, ще помоля командването да ме оставят на служба в авиобазата, за да мога да отдам дължимото на командира”.

Щурманът разказва, че нито са били в турското въздушно пространство, нито са получавали предупреждения. Даже въпреки идеалното време не са видели ракетата, която ги е поразила отзад. Турският посланик в Москва беше извикан тази сутрин във външното министерство, за да му бъде връчен остър протест.

Заради инцидента премиерът Дмитри Медведев заплаши Турция, че ще загуби присъствието си на руския пазар. Президентът Путин отново обвини Турция за инцидента и заяви, че проблемът е много по-дълбок.

„От години наблюдаваме, и това се вижда от целия свят, че сегашното ръководство на Турция в продължение на много години провежда целенасочена вътрешна политика за ислямизация на страната. След това, което се случи вчера, не можем да изключим и други инциденти”, каза той.

Руската армия спешно ще изпрати в Сирия зенитни комплекси за защита от чужди самолети, а руски туроператори започнаха да анулират резервации за турски курорти.

Вероятно продадените „на зелено” пакети ще бъдат реализирани до Нова година, но след това се очертава бойкот.

Турската реакция

Турските политически лидери изразяват надежди инцидентът да не навреди на двустранните отношения и да не предизвика ескалация на напрежението.

Премиерът Ахмед Давутоглу определи Русия като „приятелска страна", но същевременно оправда свалянето на бомбардировача.

Президентът Ердоган пък декларира, че страната му е действала при законна самоотбрана: „Никой не бива да очаква, че си мълчим, когато се нарушават нашият суверенитет и нашите граници. Нямаме намерение да ескалираме тези инциденти, ние просто защитихме нашите права и нашите братя. Там, където живеят туркмените, няма елементи от „Ислямска държава”.

Новото турско правителство, което встъпи в длъжност вчера, изразява очаквания икономическото сътрудничество да се запази.

„Ние сме две страни с дълга история на добри взаимоотношения. И не само в сферата на енергетиката. като преценявам инцидентите, които се случват всеки дне в региона, аз все пак не съм песимист за бъдещето на нашите отношения”, каза енергийният министър Берат Албайрак.

Турция е вторият по значимост европейски клиент на руски газ след Германия. Освен замисления „Турски поток”, друг голям енергиен проект е изграждането на нова атомна централа от Росатом. Русия е основен доставчик на стоманени конструкции за турската промишленост. А с три и половина милиона туристи годишно Русия е на второ място след Германия в турските курорти.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци