Президентът на Русия Владимир Путин е одобрил продажбата на шест изтребителя МиГ-29 , както и на бронирани машини на Сърбия, съобщи електронното издание на белградското радио Б92, цитирано от "Фокус".

Сега зависи от Белград да прецени цената и политическите последствия от закупуването на руското военно оборудване. Ако предложението бъде прието, това ще бъде финалът на десетилетията опити за подновяване на военната авиация на страната.

"Гръбнак" на сръбските ВВС към момента са морално остарелите МиГ-21 от различни модификации. Повечето от доставените в края на 80-те МиГ-29 бяха унищожени по време на натовските удари през 1999 г. - 6 във въздушен бой и още няколко на земята.

 

Според президента Томислав Николич одобрението на продажбата от страна на Путин е „знак на искрено сътрудничество, доверие и приятелство“.

„Сърбия днес има приятели, които не се колебаят да ѝ помогнат. Сърбия иска да разпространи приятелството си към всички нации по света и няма да помага на никой да мрази когото и да е друг. Няма да нападаме никого, но ние ще защитаваме своята страна и народ“, посочи сръбският президент.