Русия може да модернизира стратегическите си ядрени сили и авиокосмическата си отбрана в отговор на евентуалното прилагане в действие на система за глобални бързи удари на САЩ. Това заяви известният с острите си изказвания руски вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от Франс прес.

"Отговорът ни на американската стратегия за бързи глобални удари ще бъде да мобилизираме нашите стратегически сили и нашите стратегически ядрени ресурси, нашите стратегически ракети и нашите авиокосмически и военноморски сили", предупреди Рогозин.

Системата за бързи глобални удари предвижда вкарването в действие на много мощни оръжия, но не ядрени, изстрелвани от САЩ и способни да поразят която и да е мишена на планетата в рамките на един час. Концепцията е на администрацията на Джордж Буш-младши и беше предложена през 2001 г.

По-рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

„Кризата в Украйна, която, в същността си, бе провокирана и създадена от някои от нашите западни партньори, е използвана в момента за реанимиране на този военен блок“, каза още стопанинът на Кремъл.

През последните няколко месеца отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война насам. САЩ и ЕС обвиняват Москва, че дестабилизира Украйна, докато Кремъл отрича да има общо със сепаратистите в бившата съветска република и на свой ред обвинява Брюксел и Вашингтон, че толерира дошлото с „преврат” правителство в Киев.

Руските и западните сили неотдавна правиха паралелни учения в близост до зоната на конфликта.