Русия пак засече американски разузнавателни самолети над Черно море
САЩ изпращат супердрона "Глобал Хоук" край въздушното пространство на федерацията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    4
глобал хоук
Снимка: Wikimedia Commons

Руските служби за въздушен контрол са засекли днес над Черно море тежък разузнавателен безпилотен самолет Ар Кю-4 „Глоубъл хоук", предаде БТА, като се позова на информация на ТАСС.

Според военен източник американският дрон е летял на голяма височина към руското въздушно пространство, като това не е изолиран случай.

„Глобъл хоук” може да лети до 30 часа на голяма височина с над 1300 кг. полезен товар – камера с висока резолюция, инфрачервен сензор и радар за проследяване на движещи се обекти.

На 9 май тежък изтребител Су-30 прехвана над Черно море американски разузнавателен и противолодъчен самолет П-8 „Посейдон”. След разминаване на няколко десетки метра разстояние, тръгналата към руското небе машина сменила курса.

Руски изтребител прехвана US разузнавач над Черно мореСу-27 е предприел опасна маневра непосредствено до RC-135U

От Пентагона коментираха, че техният самолет е извършвал рутинни действия в международното въздушно пространство, но намесата на руския пилот е била „безопасна и професионална” – за разлика от предишни подобни срещи, при които е имало опасни маневри.

Бойната авиация – заложник на Русия в международната кризаНов самолет за нашите ВВС ще струва 800 млн. лева

Небето над Черно море не е спокойно след началото на конфликта в Украйна. Руски самолети за радиотехническо разузнаване Ил-20 много пъти се движеха по ръба на въздушните пространства на Румъния, България и Турция, като това създаде нужда от вдигане на изтребители по тревога.

  • 5
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре