Съдът в руския град Донецк, в южната Ростовска област, издаде присъда от 22 години затвор при общ режим и глоба от 30 хил. рубли за украинския военен пилот Надя Савченко, съобщи ТАСС.

Савченко беше призната за виновна вчера за убийството на двама руски журналисти край източния украински град Луганск преди две години, в опит за убийство на мирни граждани и в незаконно преминаване на границата на Русия.

Снимка: Reuters

Четенето на присъдата продължи и днес. Украинският пилот прекъсна съдията, като запя украинска народна песен, променяйки думите ѝ на: „О съдии, съдии, за какво ме съдите“.

Присъдата започва да тече от датата на задържането на Савченко – 23 юни 2014 г.

За основа на решението си съдът е взел показания на свидетели и резултати от експертизи, включително криминологична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др.

Снимка: Reuters

В присъдата се отбелязва, че докато е била в отпуск Савченко по лична инициатива се е включила в батальона „Айдар“ край Луганск. Там тя „доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република“.

Снимка: Reuters

34-годишната Надежда Савченко отхвърли обвиненията, заяви, че не признава присъдата, но няма да я обжалва.

Тя заяви, че е била заловена от проруските бунтовници преди двамата журналисти да бъдат убити, а след това е била предадена на Русия.

Снимка: Reuters

Случаят предизвика остри западни критики срещу Русия и се превърна в изключително чувствителна тема в Украйна, където Савченко е смятана за национална героиня. Според Киев тя е била пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, следователно трябва да бъде третирана като военнопленничка, отбелязва АП.

Снимка: Reuters

Москва твърди, че Савченко е избягала от бунтовниците и е била заловена, след като сама прекосила руската граница.

Украинският президент Петро Порошенко обеща да направи всичко по силите си да върне Надежда Савченко у дома и спомена възможността за евентуална размяна на пленници с Москва.

В момента в Украйна са на съд двама мъже, заловени от украинските сили и представени като руски военни разузнавачи. Възможно е те да бъдат разменени за Савченко, отбелязва АФП.