Русия опразни три дипломатически обекта в САЩ
Сега те са под контрола на Вашингтон
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    6
Руското консулство в Сан Франциско
Снимка: Reuters

Държавният департамент на САЩ потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта – генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, след като на 31 август Вашингтон даде срок на Москва до 2 септември да ги затвори.

Американските власти същевременно оспориха обвинението на Москва, че служители са заплашвали „да разбият входната врата“ в един от обектите, а агенти на ФБР са „прочиствали помещенията“.

Руските дипломати опразват консулството в Сан ФранцискоСпоред говорителя на руското външно министерство днес предстои обиск на сградата и жилищата на дипломатите, с което се поставя в пряка заплаха сигурността им

„Това не е вярно“, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради. „Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията“, заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във „Фейсбук“ кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са „фото- и видеосвидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателство са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват „оглед“ на помещенията“.

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест „във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет“.

Русия гони американски дипломати и отнема дипломатически имотиМосква отговори на санкциите, които Вашингтон наложи

Министерството „разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети“.

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП – че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени „отделни споразумения“, които да дадат на семействата „достатъчно време“ да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Русия обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни гражданиАмериканските специални служби възнамеряват на 2 септември да претърсят консулството в Сан Франциско

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им.

Използвани са материали на БТА
  • 2
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре