Русия обяви мобилизация и 150 хиляди души са призовани на военна служба. Указът за това беше подписан от президента Владимир Путин, съобщиха руските медии.

През октомври и ноември се призовават 147 хиляди руски граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба, пише в документа. 

Вчера Русия започна въздушни удари срещу враговете на режима в Сирия.

Появиха се опасения, че освен "Ислямска държава" (ИД), под ударите на Руската федерация попадат бойците на умерената опозиция, заедно с цивилни граждани.

Според шефа на сирийската опозиция руските удари убиват цивилни и подкрепят режима на Асад.

"Руската окупация започна днес с въздушна операция срещу цивилни сирийски граждани. За нещастие, 36 цивилни бяха убити, сред които и пет деца. Това става в района северно от Хомс, от където "Ислямска държава" беше изгонена още миналата година. Затова се опасяваме за значението на въздушните удари и искаме да кажем на международната общност, че руската окупация не е насочена срещу ИД, а само защитава режима”, заяви президентът на сирийската опозиция Халед Ходжа.

В тази връзка днес руският външен министър Сергей Лавров ще говори пред руски депутати и сенатори, а посланикът на Сирия в Москва ще даде пресконференция.

Според Великобритания Москва трябва да докаже, че ударите са насочени срещу "Ислямска държава" или групи, свързани с "Ал Кайда".

От Пентагона смятат, че руските удари са по-скоро пречка, отколкото помощ в борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Междувременно САЩ и Русия се разбраха, че военните разговори за Сирия трябва да започнат възможно най-скоро, вероятно още днес, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери. Това е нужно, за да се предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия, и руските сили. 

НАТО заяви, че има много слаба координация между Москва и водената от САЩ коалиция по отношение на действията срещу "Ислямска държава" в Сирия. Според Вашингтон Русия е предупредила съюзниците за вчерашните въздушни удари едва час преди началото им.

Русия разпространи и проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща всички страни да се противопоставят на увеличаващите се "терористични заплахи" и актове в Близкия изток и Северна Африка.

Проектодокументът, с който разполага и Асошиейтед прес, "осъжда безусловно" "Ислямска държава", "Ал Кайда" и филиала й "Фронт "Ан Нусра", както и други групировки "заради продължаващите и многократни терористични актове".

В проекторезолюцията се насърчават страните да предоставят за разглеждане за санкции от ООН имената на хора от тези групировки, които се занимават със свързани с петролна търговия дейности.

Приветстват се усилията на държавите членки, борещи с тези групировки, и се призовават да "координират дейностите си със съгласието на държавите, на чиито територии се провеждат подобни дейности".

Този език има за цел да предпази близкия съюзник на Москва Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.