Москва не заплашва Анкара с военни последици за свалянето на фронтовия бомбардировач Су-24 по-рано днес. Това обяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент, цитиран от ТАСС.

В същото време, той подчерта, че стрелбата по ударния самолет ще има „неизбежни последствия”. „Президентът не е говорил за каквито и да е военни последици. Президентът не е правил подобни изявления, но, в същото време, той отбеляза неизбежността на последиците от подобни неприятелски действия от турска страна”, каза говорителят.

По думите му до момента Турция не е представила убедителни доказателства за това, че сваленият Су-24 е нарушил въздушното й пространство. „На първо място изхождаме от показанията на нашите военни специалисти, които разполагат с всички параметри на сваления самолет. Тези данни показват, че самолетът е летял във въздушното пространство на Сирия”, посочи Дмитрий Песков.

Съдбата на летците

Говорителят посочи, че няма официална информация за съдбата на двамата пилоти. По-късно обаче от генщаба излязоха с официална информация, според която единият летец е бил убит още преди да се приземи с парашута си.

Това частично съвпада с изказвания на местни бунтовници, които показаха и видео с безжизненото тяло на мъж в пилотска униформа. Турция твърди, че двамата са живи и работи за освобождаването им.

Песков определи като „дезинформация” видеото, качено днес, на което се вижда стрелба по руски хеликоптер. Няколко машини бяха ангажирани в търсенето на двамата летци, но не е ясно и до момента дали кадрите са актуални.

По-късно обаче от генщаба признаха, че вертолет Ми-8 е бил повреден при обстрел от земята по време на спасителната операция, като е загинал един войник.

Отиват ли нещата към Студена война?

Въпросът за планираната визита на турския президент Реджеп Ердоган в Русия „зависи от ред фактори”, подчерта Песков.

В същото време стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров е отменил насрочената си за утре визита в южната ни съседка.

Той даже отбеляза, че терористичната заплаха в Турция нараства, като това няма общо със сваления самолет.

„Заплахата от тероризъм в Турция не е по-малка от тази в Египет и Министерството на външните работи на Руската федерация не препоръчва на руските граждани да пътуват в Турция”, заяви Лавров пред журналисти.

Международната реакция

Песков посочи, че в Кремъл следят внимателно реакцията на НАТО, като очакват „оценка на тези провокативни и недопустими действия на турската страна”.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че организацията застава зад Турция. По думите му предоставените от нея данни за навлизането в небето й съответстват на информацията, която имат и другите западни съюзници.

"НАТО приветства и насърчава контактите между Москва и Анкара в условията на мир и деескалация", каза той.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци