Русия не отрича, че продава оръжие на режима в Дамаск и че в Сирия има руски военни специалисти.

В същото време американски инструктори обучават бойци на умерената опозиция, които се сражават и срещу правителствената армия, и срещу Ислямска държава.

Ситуацията е толкова сложна и объркана, че няма аналог през последния един век, може да се сравни може би само войната в Ливан през 70-те години, откогато стана популярен и изразът Ливанизация.

На североизток, както и в съседен Ирак, големи територии владее Ислямска държава.

Правителствената армия контролира големи части от страната. Режимът има подкрепата на Русия, на шиитски Иран и на Хизбула.

Отделни райони са под контрола на умерената опозиция, зад която стоят Западът и Турция, и на петролните монархии около Залива, но те имат и голяма заслуга за възникването на Ислямска държава.

И тук-там някои райони са под контрола на Фронта Ан-Нусра, който е крило на Ал Кайда.

А в последно време конфликтът се изостря в посока - ще успее ли Русия да остане в региона, след като загуби Ирак и Либия.

През последнитe дни Русия няколко пъти потвърди, че снабдява правителствената армия с оръжие и че руски военни специалисти обучават сирийските военни да работят с новата техника. Сирия не е нито под оръжейно, нито под търговско ембарго.

„Ние сме помагали и ще продължим да помагаме на сирийското правителство за снабдяване с всичко необходимо, за да не се допусне в Сирия повторение на либийския сценарий и на други печални събития, които се случиха в този регион заради фикс идеите на някои наши западни партньори за смяна на неудобните им режими”, отбеляза руският външен министър Сергей Лавров.

Съединените щати заедно петролните монархии около Персийския залив и Турция попомагат умерената опозиция и са твърдо за свалянето на Башар Асад от власт.

„Споделяме общо безпокойство от кризата в Сирия и обсъждаме възможностите как да се стигне до процес на политически преход, който в крайна сметка да сложи край на този трагичен конфликт”, заяви американският президент Барак Обама.

Две европейски държави - Испания и Франция, през последните дни смекчиха непримиримото си отношение към сирийския президент и дадоха да се разбере, че са склонни Асад да бъде приет като част от процеса за слагане край на конфликта. А също така и Иран, чието влияние в региона започва да расте след подписването на ядреното споразумение.