Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), свързани с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското външно министерство.

„Постоянното представителство на Русия към ОЗХО изпрати на Техническия секретариат на организацията списък с въпрос, свързани с изфабрикуваното срещу Русия дело на семейство Скрипал“, се казва в изявлението, публикувано на сайта на министерството.

Москва иска да знае: каква помощ е поискал Лондон от Техническия секретариат; каква информация и доказателства е предоставил; кой е оглавявал групата от експерти на ОЗХО, посетила Великобритания; и в кои сертифицирани лаборатории ще бъдат извършени изследванията.

Освен това Русия иска да научи потвърждение на какви данни е поискала Великобритания – дали само на факта, че е използвано нервнопаралитично вещество, или че то се отнася към вида, наричан „Новичок“ в западните страни.

Други въпроси се отнасят до участието на Франция в разследването, включително дали Техническият секретариат е разрешил споделянето на информация със страни от ЕС и дали Франция е предавала материали от собственото си разследване на ОЗХО.