В Държавната Дума на Русия е създадена работна група от депутати, която има за цел да изиска от Германия да изплати репарации на Русия заради щетите, нанесени на СССР в годините на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

Групата има намерение да настоява за репарации не по-малко от 3-4 трилиона евро, уточнява руският в. "Известия".

Според представител на групата, Михаил Дегтярев, член на Висшия съвет на Либерално-демократическата партия, Германия фактически не е заплатила на СССР никакви репарации за разрушенията и зверствата по време на Великата отечествена война.

Според договора от Ялта СССР е прибрал някои немски активи от съветския сектор, като промишлено оборудване, мебели и дрехи.

После с Германската демократична република е сключено споразумение за прекратяване на взимането на репарации, но с Федералната република Германия и с вече обединената Германия такива споразумения няма, казва депутатът Дегтярев.

Това означава, че въпросът за репарации е отворен и актуален, още повече че Германия продължава да нанася вреди на Русия по пътя на незаконните санкции на ЕС.

Руски експерти смятат, че плащането на репарации е възможно само със междудържавен договор, но 70 години след края на войната изискването на подобни суми е почти нереално.

Поредно настъпване по мазола

Преди дни председателят на Думата Сергей Наришкин поръча на парламентарната комисия по международни дела да проучи възможността за приемане на декларация, осъждаща "анексията на Германската демократична република от Федерална република Германия през 1989 г.".

Тази декларация е планирана като отговор на позицията на ПАСЕ и на председателката й Ан Брасьор, която определи като "анексия" поемането на контрола в Крим от руските сили, последвано през март от референдум за присъединяването на украинския полуостров към Русия.

"За разлика от Крим, никакъв референдум не бе организиран в ГДР", заяви тогава депутатът Николай Иванов, внесъл за разглеждане инициативата, в обръщение към Наришкин.