Русия и Украйна ще обсъдят споровете си за газовите доставки с посредничеството на Европейската комисията. Срещата ще се проведе в понеделник, 2 март.

„Газпром” заплашва, че ако до края на седмицата Киев не предплати доставките за март, те ще бъдат преустановени.

Предплащането беше договорено на кризисни преговори през есента с посредничеството на предишната Еврокомисия.

Украйна и Русия трябва да се споразумеят също кой ще плаща за доставките на синьо гориво на Донецка и Луганска области, които са под контрола на сепаратистите.

„Заместник-председателят на комисията Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, изпрати писма до двете страни за тристранна среща в Брюксел в понеделник. На нея ще бъдат обсъдени всички въпроси около доставките”, каза говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен.

По-късно от Брюксел съобщиха, че министрите на енергетиката на Русия и Украйна Александър Новак и Володимир Демчишин са потвърдили присъствието си.

Междувременно ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини обсъди в 20-минутен телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров проблема с газовите доставки и изпълнението на договореното примирие в Източна Украйна.

„Обсъдихме как да решим въпроса за газовите доставки на тристранно равнище”, каза Могерини, имайки предвид Русия, Украйна и ЕС. Договорихме се, че ако нещата вървят добре, можем да разработим двустранен формат за енергийни преговори между ЕС и Русия, отбеляза тя.

Могерини каза пред репортери, че двамата са дискутирали освен това иранската ядрена програма, а също как да се насърчи уреждането на конфликта в Либия с дипломатически средства.