Дръзко покушение на високопоставен дипломат прикова погледите към Анкара вчера вечерта. Жертвата е посланикът на Руската федерация в Турция - Андрей Карлов. Той беше застрелян, докато се открива фотоизложба в музей в турската столица.

Последваха масови арести. Задържани са седем души – роднини на нападателя и полицейски началник. Според Анкара, покушението е терористичен акт, чиито следи отвеждат към гюленистката терористична организация ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен,обвиняван за опита за преврат през юли т.г.

Убиец със значка на ревера

Убиецът на руския посланик Андрей Карлов, 22-годишният турски полицай Мерт Алтънташ,който бе ликвидиран от органите на реда, е бил и миналия петък в художествената галерия, където простреля  дипломата. Нападателят идентифицирали от камерите. Същият бил облечен в тъмен костюм и вратовръзка и с полицейска карта на ревера,появил се зад посланика и докато стрелял крещял ислямски лозунги.

"Стреляйки, той насочи пистолета към хората. Помислих, че ни кара да се разпръснем, и отстъпих назад. Насочих фотоапарата към него и започнах да го снимам. После видях хората да бягат панически. Руският посланик лежеше на пода. Не можехме да проверим дали е жив, мъртъв или е просто ранен.", разказа фотографът от АП Бурхан Озбиличи.

Контекст

Покушението срещу посланик Карлов идва в момент на затопляне на отношенията между Русия и Турция, когато двете страни активно си сътрудничат в борбата с „Ислямска държава” в Сирия. 

„След атаката, разговарях с господин Путин и двамата сме единодушни, че това е провокация. Руската страна поиска да се включи в разследването, като изпрати свой екип и ние се съгласихме”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Убийството на руския дипломат,което е безпрецедентен случай  в новата история на Турция, предизвика тревога сред гражданите.

Междувременно САЩ затвориха  дипломатически мисии в Анкара,Истанбул и Адана  от съображения за сигурност, след като въоръжен мъж днес на  разсъмване стреля срещу посолството в Анкара, според някои източници се опитал да влезе в сградата.

Нападателят бе арестуван,но засега не се огласява самоличността му,няма пострадали.

Иранското посолство също бе затворено. Засилена е била охраната на всички дипломатически мисии,включително и на българските  в Турция,съобщиха медиите.

Какъв човек беше убитият посланик?

След вчерашния атентат в Анкара, днес руското посолство в България отвори книга за съболезнования по повод смъртта на посланик Андрей Карлов.

В нея подписи ще могат да се полагат днес и утре през целия ден.

Свещи и цветя ляха поставени и на оградата на руското посолство, а самият посланик Анатолий Макаров нарече покушението "терористичен акт".

Андрей Карлов беше убит подло и в гръб, заяви днес пред bTV Макаров. Двамата дипломати са били приятели. Макаров описа Карлов така: „Много хубав и достоен човек, светла му памет. Аз много се надявам, че виновните, спонсорите на това убийство ще бъдат намерени и наказани по най-жесток начин”.

Какво следва?

Руските власти смятат, че убийството на Карлов е опит да бъдат подложени на изпитание руско-турските отношения.

„Този престъпен акт е провокация, която цели да срине нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да провали мирния процес в Сирия”, категоричен беше Владимир Путин.

Следствена група от Москва вече е изпратена в Анкара. Руски журналисти пък твърдят, че терористичните актове от вчера са свързани.  „Убеден съм, че събитията в Анкара, Берлин и Цюрих са свързани помежду си. Това е активизиране на така наречените спящи агенти, каквито съм убеден, че има в държавите в Европа, Америка и в Русия”, коментира Фьодор Гладких.

Посланикът ни в Турция Надежда Неински обяви, че дипломатическият корпус в Турция е в шок: „Изпращат посланието, което е целта на терористите, че никой не е защитен, независимо къде се намира и от поста, който заема”.

Според нея моментът на нападението в Анкара не е случаен и е в навечерието на срещата между Турция, Иран и Русия по повод Сирия.