Руският президент Владимир Путин и саудитският министър на отбраната Мохамад ибн Салман потвърдиха съвпадение на целите си, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е участвал в среща между представители на двете страни.

Тези цели са „недопускането в Сирия да възтържествува терористичния халифат“, уточни Лавров пред журналисти. Той напомни, че Русия се обявява за съдействие на външните играчи с влияние в Сирия, включително Саудитска Арабия, за започването на общосирийския диалог.

„Президентът (Путин – бел.ред.) потвърди нашето разбиране за загрижеността, която възниква в кралството. Потвърдено беше пълното съвпадение на онези цели, които Саудитска Арабия и Русия преследват спрямо Сирия“, добави Лавров, цитиран от агенция Интерфакс.

Двете страни са изразили готовност за сътрудничество по военните въпроси, за да стане очевидно, че руската авиация нанася удари именно срещу терористите - „Ислямска държава“ и други сирийски групировки, поясни Лавров.

Срещата беше коментирана и от саудитския външен министър Адел ал-Джубейр. Според него целта на политическия диалог е създаването на преходен режим в Сирия, чиято дейност трябва да доведе до отстраняването на Башар Асад от власт. Той окачестви срещата като „откровена“.

Междувременно стана ясно, че сирийската опозиция бойкотира преговорите, предложени от ООН.

Коалицията на сирийската опозиция в изгнание заяви в неделя, че няма да участва в предварителните обсъждания, предложени от ООН, с цел да бъдат подготвени мирни преговори. Причина за тази позиция са водените от Русия въздушни удари в Сирия, предаде Франс прес.

„Общото събрание на националната коалиция реши да не участва в консултативните работни групи, организирани от посредника на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Ние смятаме придържането към женевското комюнике от 2012 г. и резолюциите на Съвета за сигурност, както и прекратяването на руската агресия в Сирия като основа за започване на преговори", се казва в декларация на коалицията.

Опозиционната група има предвид четирите дискусионни групи, съставени от представители на режима и опозицията, които Де Мистура организира това лято с цел започване на преговори за мир в страната, раздирана от граждански конфликт, при който загинаха близо четвърт милион души.

Женевското комюнике, прието през юни 2012 г. от световните сили, предвижда сформиране на преходно правителство.

Според опозицията президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта. Те изключват участието му под каквато и да е форма в преходния процес.

Коалицията е взела решението за бойкота след неколкодневни консултации в Турция, където е централата ѝ. Тя настоява за прекратяване на руската въздушна кампания.

Москва твърди, че операцията ѝ е насочена срещу терористични групировки, между които „Ислямска държава”. По данни на сирийската опозиция обаче, тя визира враждебните на режима бунтовници.

„Агресията на Русия е нарушение на международното право и подкопава шансовете за политическо уреждане на конфликта”, изтъква коалицията, която критикува и Де Мистура за това, че е изоставил идеята за национална преходна власт.

Нов военен съюз с участието на кюрдските „Сили за защита на народа”

Военното крило на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз”, известно като „Сили за защита на народа”, се присъедини към нов военен съюз, който ще се казва „Демократични сили на Сирия” и ще се сражава срещу „Ислямска държава”, предаде Ройтерс.

В състава на новото обединение влизат и няколко арабски въоръжени формирования и асирийски отряди. Създаването му бе обявено скоро след като САЩ се отказаха да продължат програмата си по обучаване бойци извън Сирия и съобщиха, че вместо това ще се фокусират върху доставките на оръжия за местни групировки, чиито командири са проверени и одобрени от американската страна.

„Силите за защита на народа” до момента се доказаха като най-ефикасния партньор в сухопътни операции за водената от САЩ коалиция, която нанася въздушни удари срещу „Ислямска държава”.