Русия и САЩ все повече се намесват в спора с Катар
Те призоваха съседните държави от Персийския залив да изгладят отношенията си с Катар
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    7
Карта на Катар

Русия и Съединените щати все по-активно се намесват в опит да разрешат спора между Катар и съседните държави от Персийския залив.

Общо седем държави от региона скъсаха дипломатическите си отношения с емирството с обвинения, че подкрепя тероризма.

Емирът на Кувейт направи изненадваща визита в Саудитска АрабияВтори ден полетите на "Катар Еъруейз" до общо 7 близкоизточни държави са прекъснати

Късно снощи руският президент Владимир Путин е разговарял с емира на Катар Тамим бен Хамад ал-Тани за разразилата се криза. Москва не взе страна, но призова всички страни да работят за намаляване на напрежението и разрешаване на споровете.

Съединените щати също сдържано призоваха седемте страни и Катар да изгладят отношенията помежду си.

Същевременно от Пентагона заявиха, че въпреки дипломатическия бойкот, Катар остава стратегически съюзник на Вашингтон.

 

Кризата в Персийския залив се разраства (ОБЗОР)Днес авиокомпаниите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет преустановиха всички полети от и към Катар.

„Най-правилното нещо, което може да направят членовете на Съвета за сътрудничество, е да разрешат проблема чрез взаимен диалог”, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той е разговарял по телефона с лидерите на Катар, Русия и Кувейт по повод създалото се напрежение.

Ердоган призова за прекратяване на кризата в Персийския залив, но не чрез икономически санкции. По думите му изолирането на страната няма да реши никакви проблеми.

  • 0
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре