Военните учения, провеждани в Европа от Русия и НАТО са нещо повече от военни маневри и сами по себе си правят по-възможен истински военен конфликт, предупреждава ново изследване. Според експерти от лондонския мозъчен тръст Мрежа за европейско ръководство, до момента са мобилизирани почти 100 000 войници.

Ново проучване, направено по-рано тази година, разкрива, че военните учения активно „допринасят към климата на недоверие” и водят до „опасно близки сблъсъци” между сили от Русия и НАТО, пише в. „Индипендънт”.

„Русия се подготвя за конфликт с НАТО, а НАТО се подготвя за възможна конфронтация с Русия”, казва Иън Киърнс, директор на Мрежа за европейско ръководство и съавтор на проучването. Според доклада НАТО планира общо 270 военни учения през настоящата година, докато Русия е огласила плановете си за 4000 учения на всички нива.

„Историята е пълна с примери за лидери, които си мислят, че могат да държат под контрол събитията, и събития, които имат навика да използват по свой начин инерцията и динамиката”, казва още Киърнс. Авторите на проучването са посочили и предполагаемите слаби на точки, базирайки това на местата, където се провеждат най-много учения. НАТО провежда учения в Полша и балтийските републики, а Русия – в Арктика, Крим и границите с Естония и Латвия.

Мрежата за европейско ръководство са публикували и четири препоръки, които „ако не да обезвредят, то поне да намалят до минимум напрежението”. Сред тях са подобряване на комуникацията, по-голямо използване на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и нов договор, който да ограничава разполагането на определени категории оръжия в определени райони.