Русия и Беларус с най-големите съвместни военни учения след Студената война (СНИМКИ)
Западните страни се опасяват, че маневрите могат да прераснат в нахлуване
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    4
Запад-2017

Русия и Беларус започнаха стратегическите си съвместни военни учения "Запад 2017". Те ще се проведат на три полигона в Русия и на шест в Беларус, както и в беларуската местност Дретун. Ще се тренират тактически схеми с бойни стрелби, включващи действия на авиация и сили за ПВО, съобщиха от военното ведомство в Москва.

В ученията ще вземат участие около 12 700 военнослужещи - близо 7200 от Беларус и близо 5500 от Русия, 70 самолета и хеликоптера, близо 250 танка, към 200 артилерийски системи и миномети, също и 10 кораба.

„Ученията имат изцяло отбранителен характер и не е насочено срещу каквито и да било държави или групи от страни”, посочват от ведомството.

САЩ се ориентират към по-глобални военни игриТова заяви командващият американските учения в Европа

Oт институцията обясняват, че маневрите целят главно да бъде подобрена оперативната съвместимост между щабовете от различни нива, взаимодействието между перспективните системи за управление на войските и оръжията.

„Целта е командирите от всички степени да получат практически опит във военното планиране и управлението на войските въз основа на данните от съвременните въоръжени конфликти”, посочва руското министерство. 

"Запад-2017" приключва на 20 септември.

Учението предизвика остри реакции в Европа, пише руското издание "Ведомости". Още през февруари литовската президент Далия Грибаускайте заяви пред сп. "Форин полиси", че ученията, може би, ще се използват за нахлуване в Балтика, а естонският и германският министри на отбраната – Юри Луйк и Урсула фон дер Лайен, изчислиха, че в маневрите ще участват стохилядна войска, пише изданието.

Зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин информира предварително, че ангажираните в учението не надхвърлят бройката, установена с Виенския документ от 2011 г, което е и причината да не се изискват наблюдатели от чужбина.

Запад-2017

Си Ен Ен публикува анализ за ученията, в който отбелязва, че притесненията на европейските й партньори са основателни. От медията напомнят, че два пъти през последното десетилетие – в Грузия през 2008 г. и в Крим през 2014 г., Кремъл е провеждал военни учения в навечерието на нахлуване в друга държава.

Маневрите "Запад", провеждани на всеки четири години, са особено застрашаващи, тъй като често симулират използването на ядрени оръжия, пише изданието.

Запад-2017

Преди месец украинският министър на отбраната Степан Полторак съобщи, че страната е предвидил мерки с оглед евентуално нахлуване на руски войски. Той беше категоричен, че събитията по границата с Украйна по преценка на Киев не са приятелски стъпки.

  • 6
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре