Русия гони 60 американски дипломати от страната и затваря американското консулство в Санкт Петербург, съобщиха световните агенции. Те трябва да напуснат Русия до 5 април.

Действията идват на фона на разрастващия се дипломатически скандал, свързан с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал във Великобритания.

Сергей Лавров заяви, че Москва ще даде „огледален отговор на всички страни, изгонили руски дипломати”.

„Реагираме на абсолютно неприемливите действия, които се предприемат спрямо нас, най-вече под натиска на Съединените щати и Великобритания. Москва ще отговори реципрочно на всички страни, изгонили руски дипломати”, заяви категоричен беше той. 

Повече от 20 държави изгониха руски дипломати от солидарност към Лондон, които обвиняват Москва за отравянето на бившия руски шпионин Скрипал. Москва пък обвинява Лондон, че нарушава международното право като не дава информация, нито по разследването, нито за състоянието на бившия руски шпионин и дъщеря му.

Русия свиква на 4 април извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия във връзка със случая, каза още Лавров. Той отбеляза също, че работата на организацията е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а не да потвърди британските заключения.

Експулсирането на американски дипломати, обявено днес от Русия, е неоправдано и Вашингтон си запазва правото да предприеме ответни действия. Това заяви говорителката на Държавният департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

„Няма никакво оправдание за руската реакция”, каза на брифинг с журналисти говорителката и допълни, че Москва е решила да се изолира още повече, като експулсира 60 американски дипломати и затворя консулството на САЩ в Санкт Петербург след идентични мерки на Вашингтон заради аферата с отровения бивш руски шпионин във Великобритания.

От списъка, който ни беше даден, е ясно, че Руската федерация не е заинтересована от диалог по важните за нашите две страни въпроси и ние си запазваме правото да отвърнем, каза Науърт.