Русия е нанесла нови въздушни удари в петък през нощта срещу позиции на ислямистката групировка „Ислямска държава” съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

„Редица руски удари бяха нанесени срещу позиции на „Ислямска държава” западно от Рака и експлозиите отекваха чак до града”, допълни директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман. Все още не е известно какво точно са били целите на ударите.

Руските самолети са унищожили команден пункт на „Ислямска държава“ край град Рака и подземен бункер със склада с взривове и боеприпаси. Това съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му бойните самолети Су-34 и Су-24М са извършили през последното денонощие 20 полета и са ударили 9 цели на терористичната групировка ИД. Защитеният бункер е унищожен с бетонобойна бомба БЕТАБ-500.

Това е поредният команден пункт на терористите в Сирия, унищожен от началото на руските въздушни удари, започнали в сряда.

„Ислямска държава” контролира напълно провинция Рака, чийто едноименен административен център е възприеман като „столицата” на джихадистката групировка от 2013 година. 

В четвъртък руската авиация за първи път насочи удари срещу провинция Рака, след като ден по-рано започна операциите си в Сирия, отбелязва АФП.