Русия дълбоко съжалява за прекратеното сътрудничество със САЩ за Сирия
От руското външно министерство призоваха САЩ да преценят още веднъж ситуацията, като „в противен случай вината за нови терористични атаки ще падне върху тях“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    4
Москва
Снимка: iStock

Русия изрази дълбоко съжаление за решението на Съединените щати да прекратят сътрудничеството на двете страни за възстановяване на мира в Сирия.

Вчера Вашингтон прекрати контактите си с Москва за примирие в Сирия след последните бомбардировки в Алепо.

От руското външно министерство призоваха САЩ да преценят още веднъж ситуацията, като „в противен случай вината за нови терористични атаки ще падне върху тях“.

„У нас се засилва впечатлението, че в стремежа си да постигнат жадуваната смяна на властта в Дамаск [САЩ] са готови да „сключат сделка с дявола“ – да се съюзят с отявлени терористи“, подчерта руското външно министерство.

По-рано говорителката му Мария Захарова обвини Съединените щати, че не са изпълнили своите задължения по ключови споразумения с Русия за Сирия и сега се опитват да прехвърлят вината върху Москва. Захарова  посочи конкретно факта, че САЩ не са отделили умерените бунтовници от бойците на признатата от ООН за терористична организация „Джебхат Фатах аш Шам“ в Алепо.

Бомбардировките в Алепо не спиратСергей Лавров и Джон Кери отново са обсъдили стъпки за постигане на примирие между враждуващите страни в града

„Джебхат Фатах аш Шам“ доскоро бе клонът на „Ал Кайда“ в Сирия, преди да обяви, че скъсва с терористичната мрежа и да се преименува на „Джебхат ан Нусра“.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини е обсъдила по телефона с руския външен министър Сергей Лавров необходимостта от намиране на спешно решение на хуманитарната трагедия в Алепо, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на нейната служба. Двамата са разговаряли и за хуманитарната инициатива на ЕС за Сирия.

Използвани са материали на БТА
  • 1
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре