Вашингтон има думата да реши кои точно служители от дипломатическите му мисии в Русия да бъдат съкратени. Това заяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Руската федерация взе ответни мерки, след като миналата седмица Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея. Москва уведоми Вашингтон, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 455 души – колкото според федерацията са общо оставащите руски дипломати в САЩ.

Според говорителя на Кремъл в момента целият персонал в мисиите на САЩ в Русия е "около 1200 души, включително дипломатите, недипломатите и наетите на място".

Съкратени ще бъдат и дипломати, и технически служители, изборът е на САЩ, каза Песков.

По-рано бе съобщено, че Москва е решила да експулсира от страната до 1 септември 755 служители в американските мисии.

От хуманни съображения им бе предоставено достатъчно време, за да напуснат Русия, заяви Песков. Според него би било "нехуманно и некоректно" да се искат мащабни съкращения в рамките на срока, даден на 35-те руски дипломати, изгонени през декември от САЩ "в навечерието на Нова година" – 72 часа.

Кремъл няма представа дали съкращенията може да се отразят на сроковете за издаване на американски визи за руски граждани – "за това трябва да питате посолството на САЩ", посочи говорителят на президента Путин.

Запитан защо Москва взема ответни мерки още преди законопроектът за по-строги антируски санкции на САЩ да е подписан от президента Доналд Тръмп, Песков заяви, че този акт при всяко положение ще стане закон.

Щом е приет от Конгреса, законопроектът "предстои автоматично и де факто да приеме формата на закон, дори ако президентът на САЩ не го подпише", каза говорителят. Той обърна внимание и на изявлението на Белия дом, че ако Тръмп върне проекта, то ще е само, за да го направят още по-строг. "Всичко бе достатъчно очевидно", обясни той.

За нормализиране на отношенията между Русия и САЩ ще са необходими "проява на политическа воля", "рехабилитация от изостряне на политическата шизофрения" и "отказ от опити за диктат чрез санкции", добави говорителят на Владимир Путин.