Румен Радев пред ООН: „Не” на ядрените опити на КНДР, „Да” на иранската сделка
Президентът посочи като най-голям наш приоритет защитата на външните граници на ЕС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    2
Румен Радев в ООН
Снимка: Reuters

За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на Европейския съюз. Това подчерта президентът Румен Радев пред Общото събрание на ООН.

Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност. "Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора", добави още държавният глава.

Той каза още, че България застава зад мирното решение на конфликтите в Сирия, Афганистан, Северна Африка и Украйна. Президентът осъди и последните провокации на Северна Корея: „България категорично осъжда ядрените тестове на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в региона и подкопават мирния процес в света. Обявяваме са за мирно, дипломатично и политическо решение на ситуацията”.

Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с „пълно унищожение”, ако се налагаТой обяви това в първата си реч пред Общото събрание на ООН

Радев отбеляза „исторически значимото” споразумение за иранската ядрена програма, като подчерта, че прилагането му е от изключителна важност за глобалната сигурност. Документът беше атакуван от американския президент Доналд Тръмп.

Сем. Радеви и сем. Тръмп на приема на ръководителите на делегации на Общото събрание на ООН.

Румен Радев и Доналд Тръмп
Снимка: Президентство

 

Иран предлага на България сътрудничество в енергийния секторРумен Радев е оценил високо ролята на Иран като регионална сила

Радев по-рано днес се срещна с иранския си колега Хасан Рохани и двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество.

  • 4
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре