„Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където пристигана, за да участва в заседанието на Европейския съвет.

„От тази седмица Европа няма да бъде същата. Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС – единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости – за формирането на център и периферия”, посочи още държавният глава.

„Дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва. Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия – ще приключи през декември (...) Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат”, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с Джоузеф Мускат, министър-председателя на Малта, която председателства Съвета на ЕС.

„Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск”, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.