Румънските депутати решиха, че традиционното семейство е съюз между мъж и жена, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА. 

Камарата на депутатите (долната камара на парламента) гласува днес предложение за промяна в конституцията по отношение на определението за семейство.

Предложението, което дефинира семейството като съюз между мъж и жена, бе прието с 232 гласа "за", 22 гласа "против" и 13 "въздържал се". Промяната трябва да бъде одобрена и от Сената.

Гражданското обединение "Коалиция за семейството" събра 3 млн. подписа, които внесе в Сената заедно с предложение за промяна на конституцията по отношение на дефиницията за семейство.

В сегашния си вид дефиницията гласи: "семейството се основава на свободно избран брак между съпрузи". Вносителите на предложението искат определението да бъде променено, за да блокират всеки опит за признаване на еднополови бракове в Румъния.

Тяхното предложение е дефиницията да е: „семейството се основава на свободно избран брак между мъж и жена".

Ако промяната в конституцията бъде одобрена и от Сената, за да стане окончателна, тя трябва да бъде одобрена и на референдум, организиран най-късно 30 дни след приемането на законодателното предложение, пояснява "Зиаре".