Румънският премиер: Няма да оттеглим спорното постановление
Заради готвените изменения снощи в Букурещ и други румънски градове протестираха над 250 хил. души
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    7
Сорин Гриндяну
Снимка: EPA

Румънското правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления, заяви премиерът Сорин Гриндяну, цитиран от Ройтерс.

Измененията, които биха дали възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Европейската комисия, според които готвените промени са стъпка назад в борбата с корупцията, заплаши Букурещ със спиране на еврофондове.

ЕК заплаши Румъния със спиране на фондоветеМярката може да бъде приета в отговор на промяната в антикорупционното законодателство, смятана за голяма стъпка назад

По-рано днес президентът Клаус Йоханис сезира по въпроса и Конституционен съд.

Магистратите определиха, че правителството, парламентът и Висшият съвет на магистратурата имат срок до 7 февруари да внесат своите аргументи във връзка с извънредното постановление.

В рамките на 20 дни от получаването на тези документи, съдът ще проведе заседание и ще се произнесе за конституционността му.

Ако постановлението не бъде блокирано, то ще влезе в сила 10 дни след приемането му.

Над 250 хил. души участваха снощи в протеста в румънската столица срещу промените - демонстрацията беше най-голямата след падането на комунизма през 1989 г.

Протести ще има и тази вечер.

Ситуацията на място следи репортерът на bTV Нели Тодорова.

  • 2
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре