Румънският кабинет оцеля при вота на недоверие
Това беше очаквано, тъй като управляващата коалиция разполага с удобно мнозинство в парламента
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Румъния
Снимка: EPA

Румънското правителство оцеля при вода на недоверие, внесен от опозицията заради спорното постановление, което накара стотици хиляди румънци да излязат на масови протести в столицата Букурещ и други градове през последните седмици.

Според неговия текст някои от корупционните престъпления няма да се преследват от закона. По този начин част от разследваните политици – вкл. лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, биха избегнали наказателна отговорност.

За Румъния от първо лице: Какво запали искрата на протеститеКаква беше причината за огромните демонстрации, в които се включиха над половин милион души, и очаква ли се протестите да продължат, обяснява Нели Тодорова

Резултатът от вота беше очакван, тъй като коалицията на социалдемократите и либералите има удобно мнозинство в парламента, а при днешното гласуване се въздържа.

Общо 161 гласуваха „за” вота на недоверие, а 8 бяха против.

За да успее вотът на недоверие, той се нуждаеше от подкрепата на 233 народни представители. Трите опозиционни партии, които подкрепяха вота на недоверие, разполагат с общо 168 гласа.

Събитията в Румъния имаха и силен международен отзвук – ЕК заплаши Букурещ със спиране на еврофондове, а няколко западноевропейски страни и САЩ я предупредиха, че отношенията им, както и връзките с НАТО, може да пострадат.

Лидерът на социалдемократите в Румъния смята многобройните протести за платениСнощи близо 250 хил. души се събраха на площада в Букурещ, за да поискат оставката на правителството

Внесеният от опозицията вот на недоверие вече е безпредметен, коментира преди гласуването премиераът Сорин Гриндяну, вероятно имайки предвид, че спорното постановление беше оттеглено в неделя.

Междувременно обаче протестиращите румънци издигнаха искане за оставката на кабинета.

Огромен протест в Букурещ: Над 200 хил. души поискаха оставката на кабинетаНай-големите демонстрации в северната ни съседка от 1989 г. насам избухнаха след спорен декрет на кабинета, според който някои корупционни престъпления нямаше да се наказват

Румънският Конституционен съд пък отхвърли днес сезирането от страна на Висшия съвет на магистратурата и на президента Клаус Йоханис във връзка с извънредното постановление.

Той постанови, че няма юридически конфликт между властите във връзка с приемането на постановлението, предвиждащо промени в Наказателния кодекс.

В четвъртък магистратите ще се произнесат и по сезиране, внесено от омбудсмана по отношение на съдържанието на спорното извънредно постановление.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре