Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович заяви, че би искал ново споразумение с Международния валутен фонд, защото това би било допълнителна причина Румъния да получава по-изгодни заеми и би допринесло за имиджа и рейтинга на страната, предаде Аджерпрес.

"Разбира се, що се отнася до министерството на финансите, ние бихме искали ново споразумение, защото това е допълнителен мотив Румъния да може да взема заеми по-евтино, да може да продължи този подход като имидж, като рейтинг. Това са елементи, които са важни за икономиката", заяви днес Теодорович в емисия на телевизия ПРО ТВ.

Той отбеляза обаче, че за да се говори за ново споразумение, първо трябва да бъде приключено успешно настоящото финансово споразумение, което изтича през септември. Международните финансови институции трябва да се убедят, че макар да има някои закъснения, съществува воля и решимост договорените мерки да бъдат приложени, добави Теодорович.

По-рано този месец министърът съобщи, че техническа мисия на МВФ и Европейската комисия ще пристигне в Букурещ в периода 19-26 май за дискусии във връзка с Данъчния кодекс и стадия на прилагане на мерките, включени в програмата с МВФ и ЕК.

Настоящото споразумение на Румъния с МВФ, ЕК и Световната банка е на обща стойност 4 милиарда евро, като целта му е да предпазва румънската икономика от евентуални сътресения на финансовите пазари и да помогне за намаляване на разходите за финансиране.

Това е третата кредитна програма за Румъния, след като през 2009 г. страната получи заем от МВФ, Европейския съюз и Световната банка в размер на 20 милиарда евро.