Осъдените за корупция няма да бъдат помилвани, реши правната комисия на горната камара на румънския парламент на ново гласуване, съобщи информационният сайт „Зиаре“.

Вчера с пет на три гласа същата комисия взе противоположното решение – одобри изменение в законопроекта за помилване, в което се предвиждаше амнистия на лица, осъдени за вземане на подкуп, даване на подкуп и търговия с влияние.

Решението предизвика нови протести пред сградата на парламента в Букурещ и в други градове в страната. „Трябва да защитим страната от крадци“, скандираха хората на Площада на победата. „Нищо не разбраха от нашите искания през февруари. Сега опитват отново да легализират кражбите“, каза пред АФП икономистката Кристина Бота, излязла на вчерашния протест.

Снимка: Reuters

Решението за изменение в законопроекта за помилване бе взето с гласовете на народни представители от управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия и Алианс на либералите и демократите.

Срещу него обаче се обявиха премиерът Сорин Гриндяну, лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня и министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. Президентът Клаус Йоханис заяви, че е „неприятно изненадан“ от решението.

Първият заместник-председател на опозиционната Национално-либерална партия Каталин Предою окачестви гласуването в правната комисия като „скандално“.

Днес предложението за изменение бе прегласувано и сенаторите, които вчера го подкрепиха, се въздържаха.

Правната комисия реши още, че присъди за злоупотреба със служебно положение и за конфликт на интереси също няма да бъдат помилвани.

В края на януари, по-малко от месец, след като встъпи в длъжност, правителството прие указ са смекчаване на антикорупционното законодателство. След многохилядни протести в цяла Румъния изпълнителната власт даде заден ход.