„Трябва да се действа решително след брекзит. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса”, каза президентът Росен Плевнелиев в Париж, след среща с френския президент Франсоа Оланд.

„Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от този референдум. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред. Ако това е развод, то той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин”, допълни още Плевнелиев.

По думите му ЕС трябва да направи всичко необходимо, за да „остане приятели с Великобритания”, за да може, ако поискат, да се върнат в съюза след време.

„Френско-германският двигател на обединена Европа не само трябва да продължи да работи, но и да превключи на по-висока скорост. Днес имаме нужда от този тандем, който да вземе отговорни решения за Европа”, допълва още държавният глава.

„Когато е трудно и тежко, трябва да вземаме решения, да покажем характер. Трябва да посочим ясно проблемите. Имаме много кризи, които взаимодействат помежду си. По тези кризи трябва да подходим достойно и да търсим заедно решенията и България е част от тях“, подчерта още държавният глава във френската столица.