„Росатом” се готви да излезе на западния пазар за ядрено гориво. Това ще позволи на руската държавна корпорация да доставя продукцията си не само на атомни централи, работещи с руски реактори, но и със западно производство. Това заяви в интервю за ТАСС ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко.

Днес Русия държи 17 процента от световния пазар за гориво за атомни централи, изцяло осигурява поддръжката на 76 енергийни реактора в Русия и 14 други страни, сред които са Финландия, България, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна, Армения и Китай.

Годишният експорт на компанията превишава в стойностно изражение 1 милиард долара. „Росатом” се сблъсква с опити за политически натиск и провокации на западни медии по негови чуждестранни проекти, посочва Кириенко.

В средата на март тази година вестник „Файненшъл таймс”, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че Европейската комисия на практика е блокирала 12-милиарден договор между Русия и Унгария за разширяване на АЕЦ „Пакш”. На следващия ден унгарското правителство опроверга тази информация.

Агенция „Ройтерс” съобщи, че се бави изпълнението на съоръжения в Турция, а турското енергийно министерство обяви, че това не е така, посочва Кириенко и допълва, че такива методи на противодействие се използват, когато очевидно другите не работят.

„Ние с удоволствие се явяваме на търгове и според нас най-добрият начин да работим на пазара е да докажем на доставчиците и на потребителите, че нашата оферта е конкурентоспособна”, отбелязва шефът на „Росатом”.