Режисьорът Роман Полански се яви в съда в Краков за изслушване във връзка с американското искане за неговата екстрадиция заради присъда за секс с малолетна от 1977 г., съобщиха световните агенции.

Полански не направи коментар за пресата. Изслушването беше при закрити врата. Съдията Дариуш Мазур каза, че решението няма да бъде произнесено днес, защото съдът трябва да разгледа допълнителните документи, внесени от адвокатите на Полански. Следващото изслушване е насрочено за април.

81-годишният Роман Полански е в Полша за снимките на филм. Прокуратурата в родния му град Краков отхвърли американското искане за екстрадицията му, но заяви, че правни пречки за нея няма и поиска от съда да се произнесе. Ако съдът отхвърли иска, делото ще бъде приключено. Ако разреши екстрадиране, окончателното решение ще вземе министърът на правосъдието.

Роман Полански се призна за виновен през 1977 г. по обвинението в противозаконен секс с 13-годишната Саманта Геймър. В рамките на споразумението режисьорът прекара 42 дни в затвора.