Ройтерс: Руският елит е инвестирал близо $100 млн. в сгради на Доналд Тръмп
Купувачите са политически обвързани бизнесмени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Кули на Тръмп в Маями
Три от кулите на Тръмп в Съни Айлс Бийч, Маями Снимка: Reuters

По време на кандидат президентската си кампания Доналд Тръмп омаловажи бизнес връзките си с Русия. Откакто влезе в Овалния офис той стана още по-недвусмислен.

„Мога да ви кажа, говорейки за себе си, аз не притежавам нищо в Русия. Нямам заеми в Русия, нямам никакви сделки с Русия“, заяви той на пресконференция миналия месец.

Доналд Тръмп каза, че не се е обаждал в Русия "от десет години" Тръмп е пребивавал в Русия през 2013 г. за шоуто "Мис Вселена"

Оказва се обаче, че в САЩ членове на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп. Проверка на Ройтерс е установила, че най-малко 63 лица с руски паспорти или адреси за закупили недвижима собственост на стойност поне 98,4 млн. долара в седем луксозни сгради на настоящия президент във Флорида. Агенцията се позовава на публични документи, интервюта и корпоративни доклади.

Купувачите са политически обвързани бизнесмени, като например бивш изпълнителен директор в държавна строителна компания със седалище Москва, която работи специално върху военни и разузнавателни сгради, основател на инвестиционна банка в Санкт Петербург и съосновател на конгломерат с интереси в банковото дело, недвижимата собственост и електрониката.

Доналд Тръмп: Твърденията за връзки с Русия са абсурдниПрезидентският съветник по националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка след обвинения, че е излъгал за връзките си с Москва

Проверката на Ройтерс не е открила нарушения от страна на президента или компанията му за недвижима собственост, както и никой от купувачите не изглежда да е от близкия кръг на руския държавен глава Владимир Путин.

Същевременно обаче проверката установи, че 703-ма, или около една трета от собствениците на 2044 имота в седемте сгради, са дружества с ограничена отговорност, които могат да скрият самоличността на истинския собственик. Националността на много купувачи не е била установена.

Съветник на Доналд Тръмп подаде оставка след скандал заради разговори с руския посланикОттеглянето на Майкъл Флин идва след разкритията на в. „Вашингтон пост” за „частните” му разговори със Сергей Киселяк в края на декември, по време на мандата на Барак Обама

В заключенията на Ройтерс не са включени и руски американци, които не са използвали руски адрес или паспорт при покупката на имота.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре