Най-големите гръцки банки, имащи клонове в България са изправени пред затваряне или поглъщане от по-силни съперници. Това каза официален представител на ЕС пред Ройтерс.

В неделя предстои среща на европейските лидери за последен опит да спасят Гърция със споразумение. Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, става въпрос за така наречените „системни банки” като Националната банка на Гърция, „Юробанк”, „Пиреос” и „Алфа банк". Те могат да бъдат намалени на две банки, като това ще предизвика съпротива в Атина.

„Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките имат нужда от рестартиране”, добавя още източникът на Ройтерс. Според него са необходими незабавни действия, след които да започне и спасителен план между Атина и еврозоната.

След решението на гръцките граждани миналата седмица, с което отхвърлят спасителния план на Европа, фондовете на Европейската централна банка останаха блокирани на едно ниво. Това може да доведе до изчерпване на парите съвсем скоро, пише още Ройтерс.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер

Според източника графикът и точния план за реконструкция на банковия сектор може да бъде финализиран след рекапитализация. Сливанията на дадени банки биха спестили пари, но ще доведат до намаляване на работните места.

Междувременно всички средства от затварянето, което ще бъде под надзора на гръцките власти и ЕЦБ, не биха повлияли на клиентите и техните влогове и депозити, а ще отидат към новия собственик.

Министерството на финансите на Гърция все още не е коментирало информацията. Говорител на ЕЦБ заяви, че „банковият ни надзор следи положението с гръцките банки и е в постоянен контакт с гръцката централна банка”.

Преструктурирането на гръцките банки може да последва модела на Кипър, където двете основни банки бяха затворени като част от строга финансова програма, коментира още Ройтерс.

Междувременно БНБ увери, че банките с гръцко акционерно участие у нас няма да бъдат засегнати от финансовата криза в Гърция. Според БНБ всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България. Затова те не могат да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.