Ройтерс: Ирина Бокова е втора в надпреварата за ООН
Кристалина Георгиева е на девето място според класацията на агенцията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 6
  • 22
    4
Ирина Бокова
Снимка: БГНЕС

Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това сочи анализ на агенция Ройтерс.

Антониу Гутериш е най-вероятният нов генерален секретар на ООННикоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, не е гласувала срещу него

Тя се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който най-вероятно ще бъде избран за наследник на Бан Ки-мун начело на световната организация.

Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение и 9 – „против”.

Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 гласа „за”, 2 без мнение и 10 – „против”.

класация, Ройтерс

След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат“ бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш. Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора.

Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана осма от 10 участници в надпреварата.

  • 22
    4
Още по темата
6 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре