Филипинският президент Родриго Дутерте поздрави днес Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ и каза, че иска да спре да се кара със съюзника Америка, предаде "Ройтерс".

Дутерте, наричан "Тръмп на Изтока" заради невъздържаните си изблици и неприлични коментари, многократно нападаше Вашингтон през последните месеци, заплашвайки да прекрати отбранителни договори и да спре съвместните военни учения.

"Бих искал да поздравя г-н Доналд Тръмп. Да живее!", каза той в реч пред филипинската общност в Малайзия при посещение в тази страна. "Ние и двамата псуваме. Дори по банални въпроси псуваме. От мен се очакваше да спра, защото там е Тръмп. Не искам повече да се караме, защото Тръмп печели", заяви Дутерте.

Дутерте, който победи на президентските избори във Филипините през май с голяма разлика, често е сравняван с Тръмп, тъй като беше алтернативен кандидат извън политиката. Той водеше кампания с популистка програма, насочена срещу върхушката, и се хареса на обикновените филипинци с обещанията си да оправи съсипаната, по думите му, страна.

Най-голямата изненада при президентското управление на Дутерте досега обаче е враждебността му към САЩ, включително гневните му изблици срещу правителството на американския президент Барак Обама заради критиките на Вашингтон във връзка с нарушения на човешките права при водената от него война срещу наркотрафикантите.