Азербайджан подготвя списък с български депутати, които да обяви за персона нон грата. Това обявиха от външното министерство в Баку.

Причината е пътуване на българските народни представители до Нагорни Карабах.

По информация на bTV повечето депутати са от „Патриотичния фронт”. Според самия Валери Симеонов става дума за него, за Христиан Митев, Валентин Касабов и Димитър Байрактаров.

Във въпросния черен списък на чужди граждани, "незаконно посетили окупираните територии на Република Азербайджан", обаче влизат над 500 души от цял свят - журналисти, политици, представители на НПО и пр.

През 1991 г. местните жители (основно етнически арменци – б.а.) обявяват независима Нагорнокарабахска република със столица Степанакерт.

„Държавата” обаче не е призната от международната общност и до голяма степен разчита на подкрепата съседна Армения. След години на кръвопролития ситуацията утихва, но въпросът със статута на Нагорни Карабах и бъдещето на неговите жители остава неразрешен.

Тъкмо затова темата Нагорни Карабах е изключително деликатна както за властите в Ереван, така и за тези в Баку. Още повече, че през последните месеци имаше нова вълна от насилие между азерските и карабахските бойци.