Цените на хранителните стоки в Русия скочиха рязко и главоломно. Причината е ембаргото на Москва върху вноса на повечето хранителни продукти от Европа и САЩ като контрасанкция във връзка с украинската криза и срива на рублата, но властите констатират и злоупотреби от страна на търговци.

Цената на зелето скача със 163%, на краставиците с 478%, а на доматите с 338%, предаде АФП. Руските власти, които бяха обещали да се борят с престъпните практики в цените, констатираха, че в някои райони на страната някои цени са излетели нагоре.

Ембаргото, което Москва наложи върху вноса на повечето хранителни продукти от Европа и САЩ заради украинската криза и във връзка със срива на рублата, предизвика рязък скок на цените, който понякога е неоправдан. Така например в Урал цената на зелето се е увеличила със 163% между 30 декември и 23 януари, докато съгласно официалните статистики това увеличение през същия период е било само с малко над 20%.

Не е изключено да бъде възбудено наказателно следствие за злоупотреба с цени и нарушаване на правилата на конкуренцията в някои търговски мрежи. Преди седмица Главната прокуратура нареди да се извършат проверки от 20 до 23 януари и да се налагат санкции при нарушения в ценообразуването.

В някои супермаркети в Челябинск, например, цената на краставиците е скочила средно с 478,58% , а на червените пиперки средно с 273,03%, съобщава местната прокуратура. Очаква се през следващите месеци тази тенденция да продължи.