Думите на посланик Бойко Коцев относно санкциите срещу Русия са били изтълкувани погрешно, като преди това некоректно са извадени от контекста на цялостното му изказване. Това се посочва в съобщение на посолството ни в Москва, ден след като РИА Новости цитира нашия дипломат да казва, че рестрикциите трябва да паднат.

„Целта на санкциите е намирането на мирно, трайно и демократично решение на кризата в югоизточна Украйна. Действително, санкциите не са желани от никого. Те са крайна, но единствено възможна в момента алтернатива на един много по-лош сценарий за развитие на събитията”, се посочва в официалната информация.

В нея се припомня, че вдигането на санкциите е свързано с пълното изпълнение на Минските споразумения. „Това е пряко задължение на страните по тези споразумения и тук Русия има своите големи отговорности”, пишат от мисията ни в Москва.

По отношение на „тълкуването” на изказването на посланик Коцев, те заявяват: „За съжаление, това не е единичен случай на смислово изкривяване на дипломатически послания от руски медии. Убедени сме, че обективната журналистика е полезна на гражданското общество в Русия и би допринесла за намирането на правилните решения, включително в международен план”.

Припомняме, през юли ТАСС забърка премиера Бойко Борисов в подобен скандал, след като цитира и негово изказване срещу санкциите, наложени на Русия. От Правителствената пресслужба публикуваха видеозапис, който доказа, че агенцията е променила думите на министър-председателя.