Режеп Ердоган: Русия и САЩ – вън от Сирия
Владимир Путин обаче обяви, че отношенията с Турция вече са напълно възстановени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    6
Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: EPA

Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за напълно възстановени, заяви днес руският президент Владимир Путин на срещата си с турския перзидент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, предаде ТАСС. В същото време обаче лидерът на южната ни съседка заяви, че тези, които не виждат военно решение на сирийския конфликт, трябва да изтеглят войските си от страната – като така визира САЩ и Русия.

Путин подчерта, че Москва и Анкара продължават близкото си сътрудничество в почти всички области, включително в областта на сигурността и усилията за решаване на сирийската криза. Именно свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител на границата между Сирия и Турция влоши отношенията между Анкара и Москва преди време.

Владимир Путин: Създадени са условията за прекратяване на войната в СирияПутин и турският му колега Ердоган подкрепиха териториалната цялост на Сирия и Ирак, като турския лидер обяви референдума в Иракски Кюрдистан за нелегитимен

„Не разбирам тези коментари (че военно решение на сирийския проблем няма – б.р.). Ако военното решение не е вариант, то тези, които казват това, трябва да изтеглят своите войски”, заяви Ердоган, като допълни, че и Русия (която подкрепя враждебно настроения към Турция режим на Башар ал-Асад), и САЩ (които въоръжават кюрдите) са изградили бази на сирийска територия: „САЩ имат 13 бази в Сирия, Русия има още 5”.

Той напомни и че САЩ не са изпълнили ангажимента си да се изтеглят напълно от Ирак.

По повод тези коментари външният министър Мевлют Чавушоглу заяви: "Президентът Ердоган просто напомни, че и САЩ, и Русия имат войски там. Ако не е необходима военна операция, това зависи само от тях. Това е просто коментар на политическото решение". По думите му има риск Сирия да се превърне в инкубатор за терористи.

  • 5
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре