Революционна трансплантация на човешка глава планира италиански хирург. По думите му медицинското чудо може да стане факт до 2 години. Според доктор Серджо Канаверо уникалната процедура може да се прилага при пациенти с дегенерация на мускулите и нервите, както и при такива в напреднал стадий на рак.

Хирургът публикува доклад, в който описва конкретните процедури по отделянето на главата и свързването й към тялото на реципиента. Споменава се, че след операцията пациентът ще бъде поставен 4 седмици в кома, за да остане главата в покой.

Очакванията се, че след като се събуди от комата, пациентът ще може да движи лицето и ще говори със същия глас. Пълното възстановяване вероятно ще отнеме около година.

"Ако обществото не желае, няма да го правя. Но ако в Европа или Съединените щати не го искат, това не означава, че няма да бъде направено някъде другаде по света. Опитвам се да действам по правилния начин, но преди да отидеш на луната, искаш да бъдеш сигурен, че хората ще те последват”, коментира д-р Серджо Канаверо.