Ресорът на Мария Габриел става ясен другата седмица
Жан-Клод Юнкер ще реши какви отговорности да й повери, след като двамата проведат официален разговор
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Мария Габриел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще реши след срещата си с номинираната за нов български еврокомисар Мария Габриел какви отговорности да й възложи. Това поясни днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос дали съобщенията в България, че Габриел ще поеме въпросите на цифровизацията, са съгласувани с комисията.

„Процесът е ясен - председателят ще се срещне вероятно във вторник другата седмица с Мария Габриел и ще прецени възможностите й да бъде еврокомисар. След това той ще реши какви отговорности ще й възложи, уточни говорителят”, цитиран от БТА.

Жан-Клод Юнкер разговаря миналия петък с премиера Бойко Борисов за процеса, двамата са в постоянна връзка, допълни говорителят на ЕК.

Левицата: Готвеният ресор на Мария Габриел не е достатъчно значимОсвен това самата тя няма общо с него, заяви международният секретар на парламентарната група на „БСП за България“ Кристиан Вигенин

Той допълни, че засега председателят не е решил дали да направи свой заместникеврокомисаря Гюнтер Йотингер, който пое портфейла „Бюджет и финанси” на подалата оставка Кристалина Георгиева.

Говорителят посочи, че въпреки отрицателното становище на една от комисиите на Европейския парламент, пред които Йотингер положи изпит, Юнкер му е поверил въпросите, свързани с човешките ресурси на ЕК. Йотингер отговаряше за цифровизацията до напускането на Георгиева, а след това тези отговорности бяха прехвърлени временно на зам.-председателя Андрус Ансип. 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре