Решението за гръцката криза отново се отлага – този път за неделя. Тогава Европейската комисия свиква ново извънредно заседание на върха, но вече в Брюксел ще заседават лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз.

Петък сутринта е крайният срок, в който Гърция трябва да представи пълна прогрма за реформи. Това решиха след 10-часово заседание лидерите на страните от еврозоната в Брюксел. Европейската комисия разполага със сценарий за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, обяви след него председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

"Комисията се готви за всички сценарии. Ако до неделя няма споразумение може да се стигне и до грекзит. Аз съм срещу това, но не можем да го предотвратим, ако гръцкото правителство не стори необходимото", обяви Юнкер. Той добави, че не е справедливо страни като България и Румъния да бъдат изолирани от решението за гръцката криза.

Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността за преразглеждане размера на дълговете на Гърция. Тя уточни, че това ще противоречи на законите на ЕС. Тази сутрин предстои гръцкият премиер Алексис Ципрас да направи обръщение пред Европейския парламент в Страсбург, с което да запознае евродепутатите с икономическата ситуация в Гърция.

Ципрас заяви, че Атина се стреми към окончателен изход от кризата с предложение за реформи в замяна на помощ, което според него ще бъде представено до края на седмицата, предаде Ройтерс. "Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата", каза гръцкият премиер.

Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция, каза снощи новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Франс прес. Цакалотос, който беше много лаконичен пред журналистите, каза също, че е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата, в което той участва.

През следващите два дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност, ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с гръцката финансова система.

Банките са затворени от осем дни, а гърците могат да теглят от банкоматите не повече от 60 евро на ден. Въпреки това ограничение запасите от банкноти бързо намаляват. Трезорите, затворени с предотвратяване на срив на банковата система, трябва да отворят постепенно - до края на седмицата, като разширяват предлаганите услуги, каза вчера зам. -министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Франс прес.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер