Контролът върху капитала, наложен на гръцките банки, ще продължи най-малко още два месеца, съобщи днес икономическият министър Йоргос Статакис, цитиран от Ройтерс.

В ефира на Мета ТиВи Статакис каза, че банките ще могат да отворят отново идната седмица, ако бъде постигнато споразумение с кредиторите този уикенд. Другите ограничения за тегленията и изнасянето на валута ще продължат да бъдат в сила.

Междувременно, финансовите министри от еврозоната заседават извънредно в Брюксел. Те трябва да решат дали предложените от Гърция икономии и реформи са достатъчно за нова спасителна програма, в противен случай Гърция ще поеме към изхода от единната валута. Общата стойност на спасителния план възлиза на внушителните 74 милиарда евро.

Шансовете на Гърция към момента са 50 на 50

според източници от ЕК, пожелали анонимност. Председателят на Еврогрупата обяви, че има много критики към гръцките предложения, но най-същественият проблем е доверието - ще спази ли Гърция новите си обещания.

Предложенията за вдигане на данъците и орязване на разходите срещу нов милиарден дълг до 2018 година са последният шанс за оставането на Гърция в Еврозоната.

„Проблемът е, че доверието и надеждите от последните години бяха разрушени за много кратко време. Преговорите ще са изключително трудни, защото видяхме референдум, където голямо мнозинство каза НЕ на нашите условия, а сега ни предлагат точно обратното”, заяви министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле.

„Много правителства имаме сериозни опасения относно решителността и възможностите на гръцкото правителство да направи тези реформи”, коментира държавният секретар по финансите на Холандия Ерик Вибес.

Преди заседанието в Брюксел, директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард звучеше по-оптимистично:

"Тук сме за да постигнем голям напредък."

Решението трябва да дойде утре след срещата на върха първо на Еврозоната, а след това и на лидерите на 28-те от общността.

„Тройката кредитори смятат, че предложенията за реформи на Гърция могат да бъдат основа за нова спасителна програма”, каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.
 
Ключът към окончателното решение за Гърция държи Германия. Тя е най-големият кредитор, а към момента Берлин е по-скоро хладен към предложенията на Атина.

Франция и Италия, другите две големи кредиторки, са по-склонни да подкрепят предложенията на Ципрас. Дори и при споразумение обаче, сделката трябва да бъде одобрена от поне осем парламента на държави от еврозоната, което ще отнеме седмици.

Това, което гръцкото правителство сега предлага на кредиторите, изключително много прилича на пакета реформи, който гръцките избиратели с мнозинство от 61 процента отхвърлиха на референдума на 5 юли.